Impressie van Slowakije
Mooi en boeiend Slowaakse vlag
Slowakije is een buitengewoon mooi en interessant land met prachtige en ongerepte natuur & berggebieden!
Met de Hoge Tatra als belangrijkste berggebied is het een trekpleister van formaat. Ook is Slowakije nog altijd een voordelig land en dat is mooi meegenomen.
Naast de prachtige natuur biedt Slowakije voor de cultuur liefhebbers meer dan voldoende op heel veel terreinen. Door het hele land verspreid vindt u bijzondere steden en locaties met grote culturele en historische betekenis.

Niet alles blinkt

Het is echter niet alles goud wat er blinkt, want zo heeft 40 jaar communisme een diep spoor getrokken in Slowakije en op veel plaatsen zijn de restanten daarvan nog zichtbaar aanwezig. Wel is er sinds de omwenteling in Oost-Europa heel veel werk verzet en is de toetreding tot de Europese Unie een enorme stimulans om het land weer op te bouwen.

Uitdagende fase

Slowakije heeft na de scheiding met Tsjechië een moeilijke periode doorgemaakt en gaat nu door een uitdagende nieuwe fase. Het is te hopen dat de ingezette democratisering en de toetreding tot de Europese Unie tot nieuwe bloei zal leiden. Uw bezoek aan Slowakije kan een ondersteuning zijn in dit proces.

De bevolking

Over het algemeen is de bevolking vriendelijk en gastvrij. Jonge mensen kunt u het beste benaderen in het Engels en ouderen spreken soms Duits, maar u kunt misschien het beste beginnen in het Engels.

Religie

Slowakije heeft in tegenstelling tot Tsjechië onder het communistisch regiem religie niet massaal de rug toegekeert. Katholieke kerken treft u hier op veel plaatsen aan, met nog altijd een behoorlijk aantal leden en bezoekers.
De protestantse kerken vormen hier een minderheid van nog geen 5 % van de bevolking, maar is wel een gemotiveerde groep.

Voordelig

Behalve op de toeristische top-locaties is Slowakije nog altijd een zeer voordelig land en toegangsprijzen voor Musea, Kastelen etc. zijn over het algemeen laag en openbaar vervoer is ook voordelig.
Restaurants zijn relatief voordelig en afhankelijk van het gerecht en type restaurant kan men er meestal tussen 7,50 en 12,50 p.p. goed eten.

Alles te koop

In Slowakije is nagenoeg alles te koop tegen meestal redelijke prijzen en u vindt hier supermarkten met een omvang die wij in Nederland niet kennen.
Benzine en Diesel zijn als regel van goede kwaliteit en LPG is in toenemende mate ook beschikbaar. (met Italië nippel)
Geldautomaten vindt u tegenwoordig op veel plaatsen in Slowakije.

Drinkwater

U kunt vrijwel overal in Slowakije water uit de kraan drinken, maar de smaak is lang niet altijd even goed. Goed en lekker water is echter in alle soorten volop te koop.

Zwemwater

U kunt op veel plaatsen in Slowakije zwemwater vinden, maar wees voorzichtig in uw keuze en vergewis u van de gezondheidsrisico's die er kunnen bestaan. Overigens zijn er veel goede zwembaden in Slowakije.

Kuuroorden

Verdeeld over heel Slowakije vindt u een groot aantal kuuroorden die uiteenlopende therapiën aanbieden.
De kuuroorden bevinden zich in bekende plaatsen met veel luxe, maar ook in onverwachte kleinere dorpen met nog een redelijke prijsstelling.

Vervoer

Slowakije is tegenwoordig met alle moderne vervoermiddelen goed bereikbaar en het land zelf kent een dicht netwerk van spoorwegen en uitgebreide busdiensten
Zie voor meer informatie; onder de knop Vervoer en Verkeer.

Grenzen

Slowakije is inmiddels een volwaardig EU-lid en inmiddels zijn de grenzen naar het verdrag van Schengen volledig opengesteld. Een geldig paspoort of een identiteitsbewijs is voldoende om de grens te passeren.
Let op; vanaf 26 Juni 2012 moet elk persoon over een eigen reisdocument beschikken!

Moeilijke opgave

Ongetwijfeld komt u op een reis door Slowakije zigeuners tegen in positieve zin alsook in minder aantrekkelijke situaties. Dat kan een ontsierend beeld opleveren en daar is men zich goed van bewust in Slowakije. Er wordt van alles geprobeerd om deze mensen te bewegen uit hun vaak uitzichtloze situaties te komen, maar dat is bijna een onmogelijke opgave. Een uitspraak van een gemotiveerde welzijnswerker willen wij u doorgeven: Je moet bijna in 'n mirakel geloven om door te kunnen gaan met dit werk!

Voorbereiding

Met een goede voorbereiding is het een fantastisch land om te bezoeken. 
Neem goed kaartmateriaal en een reisgids mee, dan stelt een bezoek aan Slowakije zelden teleur.


Aantrekkelijke positie

Slowakije is ook door z`n prijsstelling een aantrekkelijk land en door z'n gunstige ligging is een bezoek aan Hongarije, Oostenrijk, Oekraine of Polen goed mogelijk.

Deze pagina wordt aangevuld
Deze pagina moet nog aangevuld worden met algemene nformatie, maar ook van de districten in Slowakije.
Copyright © 2006 - 2023 Alfa Visual